Pierniki znano i wypiekano w Europie już we wczesnym średniowieczu. Bożonarodzeniowe domki z piernika to zaś niemiecka tradycja, kultywowana dziś w wielu krajach, choć nadal przodują w niej kraje Środkowej i Północnej Europy.
Przygotowanie takiego domku nie jest, wbrew pozorom, szczególnie trudne, zaś jeśli chodzi o dekoracje, można puścić wodze fantazji lub poprosić o pomoc dzieci. Warto go przygotować w Adwencie, na 2- 3 tygodnie przed świętami, by jak nadłużej cieszyć się jego widokiem – piernikowe ciasto pozostaje jadalne przez kilka tygodni.
Składniki (na 1 domek):
ciasto:
ciasto:
2 szklanki mąki
250 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
2 łyżki miodu
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cukru pudru
lukier:
białko
szklanka cukru pudru
ś
ciana duża: 12 x 8 cm
bok: 8 x 8, wysokość 11 cm, czyli spady po 5 cm
dach: 15 x 8 cm
bok: 8 x 8, wysokość 11 cm, czyli spady po 5 cm
dach: 15 x 8 cm
Wycinamy okienka i drzwi.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy by ciasto wystygło. Z białka i cukru pudru robimy lukier. Sklejamy ściany i odstawiamy by zastygło. Dolepiamy dach. Dekorujemy według własnych upodobań.
Udanej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz