12/15/2012

Domek z piernika

Pierniki znano i wypiekano w Europie już we wczesnym średniowieczu. Bożonarodzeniowe domki z piernika to zaś niemiecka tradycja, kultywowana dziś w wielu krajach, choć nadal przodują w niej kraje Środkowej i Północnej Europy.

Przygotowanie takiego domku nie jest, wbrew pozorom, szczególnie trudne, zaś jeśli chodzi o dekoracje, można puścić wodze fantazji lub poprosić o pomoc dzieci. Warto go przygotować w Adwencie, na 2- 3 tygodnie przed świętami, by jak nadłużej cieszyć się jego widokiem – piernikowe ciasto pozostaje jadalne przez kilka tygodni.



Składniki (na 1 domek):
ciasto:
2 szklanki mąki 
250 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
2 łyżki miodu
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cukru pudru


lukier:
białko
szklanka cukru pudru

Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika i masło. Siekamy, tak, aby masło było w jak najmniejszych kawałkach.dodaję miód, żółtko i całe jajko. Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Na kilkanaście minut chowamy do lodówki. Potem wycinamy kawałki:
ś
ciana duża: 12 x 8 cm
bok: 8 x 8, wysokość 11 cm, czyli spady po 5 cm
dach: 15 x 8 cm

Wycinamy okienka i drzwi.







Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy by ciasto wystygło. Z białka i cukru pudru robimy lukier. Sklejamy ściany i odstawiamy by zastygło. Dolepiamy dach. Dekorujemy według własnych upodobań.

Udanej zabawy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...