Składniki:
6 croissantów
2 - 4 łyżki płatków migdałowych
cukier puder
syrop:
2 łyżki cukru
2 łyżki rumu
1 szklanka wody
nadzienie migdałowe:
100 g cukru
100 g zmielonych migdałów
100 g miękkiego masła
szczypta soli
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
-
syrop: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i rum. Gotujemy na średnim ogniu mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przelewamy do głębokiego talerza.
nadzienie migdałowe: przesypujemy cukier, zmielone migdały i sól do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Z uzyskanej masy formuj
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Przekrawamy rogaliki na pół. Każdą połówkę musimy zamoczyć w syropie, tak aby całe były zwilżone. Na pergaminie kładziemy dolną połówkę croissanta i smarujemy ją (grubo) nadzieniem migdałowym. Przykrywamy górną częścią rogala i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy croissanty ok. 12-13 minut, aż płatki się zezłocą. Po wyjęciu, gdy ostygną posypujemy grubą warstwą cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz