12/30/2012

Czekoladowe ciasto z masłem orzechowym

Składniki:
ciasto
8 łyżek niesolonego masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,25 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao

nadzienie
6 łyżek masła
3/4 szklanki masła orzechowego*
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kremówki

czekoladowa polewa:
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 czekolady deserowe


TU znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe


W misce mieszamy za pomocą miksera masło z cukrem, żółtkiem i wanilią. Kiedy utworzy się jednolita masa, dodajemy do niej przesianą mąkę i kakao. Ponownie miksujemy. Przelewamy całość do formy.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Pieczemy ciasto przez 20-25 minut.

Nadzienie: mieszamy w misce masło, cukier, śmietanę i masło orzechowe tak, by składniki utworzyły gładką konsystencję. Kiedy tarta ostygnie, wylewamy na nią nadzienie i równomiernie je rozsmarowujemy. Wstawiamy następnie całość do lodówki na pół godziny. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną. Wylewamy polewę na wierzch kremowego nadzienia i ponownie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...