Składniki:
ciasto:
8 łyżek niesolonego masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,25 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
nadzienie:
6 łyżek masła
3/4 szklanki masła orzechowego*
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kremówki
czekoladowa polewa:
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 czekolady deserowe
* TU znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Pieczemy ciasto przez 20-25 minut.
Nadzienie: mieszamy w misce masło, cukier, śmietanę i masło orzechowe tak, by składniki utworzyły gładką konsystencję. Kiedy tarta ostygnie, wylewamy na nią nadzienie i równomiernie je rozsmarowujemy. Wstawiamy następnie całość do lodówki na pół godziny. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną. Wylewamy polewę na wierzch kremowego nadzienia i ponownie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz