200 g świeżego łososia
50 g sera koziego
4 papryczki marynowane
4 papryczki marynowane
rukola
10 g migdałów w płatkach
10 g migdałów w płatkach
sól, świeżo mielony pieprz
marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
cebula
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy marynatę. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą smarujemy nią przy pomocy pędzla kuchennego dokładnie każdy kawałek łososia. Na wierzch układamy pokruszony kozi ser i pokrojone papryczki. Całość skrapiamy resztą marynaty, posypujemy listkami rukoli, migdałami i doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Delikatny łosoś najlepiej smakuje z małą ilością przypraw, dlatego postarajmy się nie przesadzić z solą i pieprzem.
Tak przygotowane carpaccio jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką i rukolą.
RADA: Mięso łososia musi być bardzo cienko pokrojone lub rozbite. Jego cienkie plasterki rozkładamy równomiernie na talerzu. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby podkreślić smak delikatnego mięsa i zatrzymać lekko różowy kolor.
RADA: Mięso łososia musi być bardzo cienko pokrojone lub rozbite. Jego cienkie plasterki rozkładamy równomiernie na talerzu. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby podkreślić smak delikatnego mięsa i zatrzymać lekko różowy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz