Składniki (na 2 porcje):
podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie przetartych pomidorów
pół średniej cebuli
po 1 łyżeczce oregano, tymianku, ostrej czerwonej papryki
szczypta cukru
pieprz i sól
bazylia do dekoracji
Najpierw przygotowujemy sos. Do rondelka z 2 łyżkami oliwy z oliwek wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodajemy tymianek. Delikatnie mieszamy do momentu, w którym cebula stanie się miękka i prawie przezroczysta. Dodajemy przetarte pomidory, czerwoną paprykę, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę obsmażamy na złoto na łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia i zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do temperatury 180 C piekarnika na 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy gałązką bazylii i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz