Składniki:
ciasto:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie suchych drożdży
4,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kostka masła roztopionego
cynamon
kolorowe posypki
polewa:
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki śmietany lub mleka
1/2 łyżeczki wanilii
Do miski wlewamy mleko, śmietanę, pół szklanki cukru i pół szklanki oleju. Miksujemy, podgrzewamy na średnim ogniu, prawie do wrzenia, a następnie wyłączamy palnik.
Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 45 minut)
Po tym czasie dodajemy opakowanie suchych drożdży i pozostawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy 4 szklanki mąki i mieszamy drewnianą łyżką aż do uformowania ciasta.
Przykrywamy czystym ręcznikiem i zostawiamy na godzinę.
Po godzinie dodajemy pozostałą mąkę (pół szklanki), sól, proszek do pieczenia i sodę.
Wyrabiamy ciasto ręcznie, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy ciasto na kształt prostokąta. Pędzlem rozprowadzamy roztopione masło i obficie posypujemy cynamonem i cukrem. Następnie posypujemy kolorową posypką. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy w 1-2 cm kawałki i wkładamy je do dwóch okrągłych blaszek do pieczenia, wysmarowanych masłem. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 13-15 minut.
Składniki na polewę łączymy w rondelku na małym ogniu i wylewamy na ciepłe zawijaski!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz