12/13/2012

Spaghetti napoli

Dziś mój przepis na szybkie, proste i smaczne spaghetti napoli, czyli po prostu spaghetti z sosem pomidorowym.

Składniki (4 porcje):
kartonik lub 3/4 puszki krojonych pomidorów
dwa ząbki czosnku

szczypta bazylii
szczypta oregano
1/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/4 kostki rosołowej
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina startego parmezanu
opakowanie makaronu typu spaghetti 



Pomidory wlewamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawy, kostkę rosołową, sól i cukier. Smażymy, mieszając. Kiedy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez kilka minut. Sos jest gotowy, kiedy nabierze ciemniejszej barwy i woda częściowo odparuje. Podajemy z makaronem typu spaghetti ugotowanym według instrukcji na opakowaniu, posypanym serem. Dekorujemy bazylią i według uznania świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...