Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze w formach lub na blasze. W zależności od czasu pieczenia i użytych składników mogą być one kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremami, dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Mimo dużych walorów smakowych i wysokiej wartości odżywczej w Polsce są to ciastka niezbyt popularne, częściej spożywa się podobne do nich, ale tańsze w produkcji i nadające się do dłuższego przechowywania, bezy.
Składniki na ciasteczka w 3 smakach
(na ok. 70 sztuk złożonych makaroników):
4 białka
350 g cukru pudru
200 g mielonych migdałów
62 g białego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej (na bazowe makaroniki)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (na kawowe)
2 łyżeczki syropu z grenadiny lub barwnik w proszku (na różowe)
Propozycje nadzień:
1)ulubiona marmolada
2) tabliczka ciemnej czekolady rozpuszczona
i wymieszana ze 100 ml kremówki
3) Składniki na masę amaretto:
60 g miękkiego masła
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto
4)Składniki na masę malinową:
60 g miękkiego masła
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
garść świeżych malin
5)Składniki na masę cytrusową:
60 g miękkiego masła
100 g mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka wody pomarańczowej
1 łyżeczka soku z limonki
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier. A gdy piana jest już sztywna po jednej łyżce dosypujemy powoli migdały zmieszane z cukrem pudrem. Na samym końcu dodajemy esencję waniliową i dobrze mieszamy.Masę podzieliłam na 3 porcje. Jedną wykorzystałam od razu - uzyskałam masę waniliową, podstawową. Nakładałam ją za pomocą szprycy (w zestawie Lékué znajduje się bardzo praktyczny, opatentowany pojemnik) na matę, która ma zaznaczone kółka: mniejsze oznacza ile masy nakładamy, a większe ogranicza ciasto przed ewentualną ucieczką.
Oczywiście możemy także do tego celu wykorzystać papier do pieczenia, ale wtedy proponuję zaznaczyć sobie kółka pisakiem, by beziki wyszły równej wielkości.
Każdorazowo makaroniki po wyłożeniu na blachę muszą odczekać około 30-35 minut zanim będziemy je piec. Beziki pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem).
Przygotowanie nadzienia: Składniki wystarczy dobrze zmieszać i nadzienie jest gotowe. W przypadku masła, należy je utrzeć z cukrem, a potem dodać resztę składników.
Masę nakładamy na jedną część makaronika i dociskamy drugą. Czekoladę nakładamy delikatnie nożem/łyżeczką, bo jest bardzo gęsta. Do marmolady najlepsza będzie łyżeczka, a do innych mas można użyć szprycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz