Składniki (na 4 porcje):
6 szklanek wody
2 średnie marchewki
biała część pora
kawałek selera
pietruszka
ząbek czosnku
1,2 kg pomidorów
udko z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
50 ml śmietany 12% tłuszczu
1 łyżka masła
100g ryżu
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i dusimy z dodatkiem masła pod przykryciem ok.20 minut. Wywar zagotowujemy ponownie. Do ostudzonej części wywaru dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy dokładnie. Uduszone pomidory przecieramy przez sito, łączymy z wywarem, dodajemy wywar rozmieszany z mąką. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok .5 minut. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.Przed podaniem dodajemy słodką śmietankę. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz