12/15/2012

Pomidorowa z ryżem

Składniki (na 4 porcje):


6 szklanek wody
2 średnie marchewki 
biała część pora
kawałek selera
pietruszka
ząbek czosnku
1,2 kg pomidorów
udko z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
50 ml śmietany 12% tłuszczu
1 łyżka masła
100g ryżu



Udko kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą, delikatnie solimy i zagotowujemy. Kiedy zagotuje się, zdejmujemy białą pianę, która wytrąci się na powierzchni wody, następnie dodajemy obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora i czosnek). Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wywar odcedzamy. Odlewamy ¾ szklanki wywaru i odstawiamy do ostudzenia.

Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i dusimy z dodatkiem masła pod przykryciem ok.20 minut. Wywar zagotowujemy ponownie. Do ostudzonej części wywaru dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy dokładnie. Uduszone pomidory przecieramy przez sito, łączymy z wywarem, dodajemy wywar rozmieszany z mąką. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok .5 minut. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem dodajemy słodką śmietankę. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...