12/17/2012

Risotto z pieczarkami


Składniki (na 4 porcje):

1/2 opakowania ryżu arborio
50g świeżego masła
ok. 1 litra bulionu
1 drobno posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
3 kieliszki wytrawnego białego wina 
świeżo starty parmezan (pół szklanki)
pieprz, sól
posiekany szczypiorek
8 średnich pieczarek
mała śmietana 18%




W płaskim i szerokim rondelku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i ząbek czosnku, aby się lekko zeszkliły. Następnie stopniowo podlewamy danie porcjami gorącego bulionu. Od tej chwili ryż mieszamy delikatnie tylko po kolejnym dolaniu (czyli co ok. 5 minut). Pod sam koniec gotowania dodajemy śmietanę

wymieszaną z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem.
Wsypujemy suchy ryż i czekamy aż stanie się przezroczysty. Wówczas dodajemy wino, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Następnie dodajemy rozdrobnione grzyby. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.

DOBRA RADA: Risotto będzie smaczniejsze, jeżeli po ugotowaniu wyłączymy gaz i zostawimy je na jeszcze 7 minut pod przykryciem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...