To jak jemy pokazuje w jaki sposób zostaliśmy wychowani, czym jest dla nas jedzenie i świadczy o tym, że znamy podstawowe zasady dobrego zachowania. Dodatkowo jeśli jesteśmy ze na spotkaniu biznesowym, podobnie jak na pierwszych randkach, sposób w jaki się zachowujemy przy stole wiele o nas mówi. Mi osobiście nie raz się zdarzyło, że mówienie z pełną buzią , gwiazdanie na kelnerkę na pierwszych randkach sprawiło również, że były one ostatnimi.
Posiłek zawsze zaczynaj od położenia serwetki na kolanach. Zrób to dopiero wtedy, kiedy przy stoliku będą już co najmniej 3 osoby. Musisz wyjść w trakcie? Serwetkę połóż na krześle, tak aby była widoczna dla kelnera. Po zakończeniu posiłku odłóż ją po lewej stronie talerza.
2. Szanuj obsługę restauracji. Nie używaj rozbudowanych gestów, nie machaj ani, co gorsza, nie krzycz i nie pstrykaj za kelnerem. Stosuj grzecznościowe zwroty takie jak: czy mógłbym, poproszę.
3. Jedz od lewej strony, pij od prawej - w ten sposób unikniesz nieporozumień. Każde danie po twojej lewej należy do Ciebie.
4. Generalna zasada jest następująca: jeśli gospodarz wieczoru (osoba, która zorganizowała kolację) zaczyna jeść, ty też możesz. Wyjątek stanowią sytuacje kiedy twój posiłek podano jako pierwszy i w dodatku jest on ciepły. Wtedy masz pierwszeństwo w konsumpcji.
5. Jedzenie przy użyciu palców jest zazwyczaj niewskazane. Można, a wręcz należy użyć dłoni, jeśli zamówiliśmy np. karczochy, szparagi (bez sosu) a nawet grillowany boczek.
6. Nigdy nie odwracaj kieliszka do góry dnem, by w ten sposób zaznaczyć, że nie pijesz.Bardziej uprzejmym jest pozostawienie nietkniętego wina. Jeśli jednak chcesz zasygnalizować, że nie masz ochoty na trunek, zasłoń delikatnie górę kieliszka dłonią.
7. Jeśli za kolację chcecie płacić osobno, warto o tym powiedzieć kelnerowi na początku, żeby mógł podzielić rachunek.
8.Nie skąp na napiwkach, zwłaszcza jeśli jesz w gronie znajomych. Wtedy tym bardziej powinniście zostawić kelnerowi odpowiednią kwotę za obsługę.
9.Wycisz bądź wyłącz telefon jeszcze przed rozpoczęciem kolacji. Rozmowy przez komórkę w restauracji są bardzo irytujące dla wszystkich obecnych tam gości i oznaczają trywializowanie ich obecności.
10.Na randce w miejscu publicznym ostrożnie okazuj uczucia. Emocje można doskonale wyrazić przez dyskretne trzymanie za rękę partnera, a nie wieszanie mu się na szyi.
Mowa sztućców
Jedząc trzymamy w prawej ręce nóź, w lewej widelec.
Jeśli w trakcie posiłku chwytamy na przykład kieliszek czy szklankę, powinniśmy odłożyć sztućce na talerz krzyżując je w taki sposób, aby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewą stronę, a widelec był nad nim.
Po jedzeniu sztućce układamy na talerzu ukosem – „na godzinie piątej”, równolegle do siebie, trzonkami w prawą stronę. Oznacza to, że skończyliśmy swój posiłek i talerz można już zabrać.
Nigdy nie opieramy sztućców o talerz w taki sposób, aby mogło po nich coś spłynąć na obrus i zaplamić go.
Czym to się je
Drób jemy nożem i widelcem. Tylko w niektórych okolicznościach możemy sobie pozwolić na trzymanie mięsa w dłoniach.
Spaghetti spożywamy trzymając w prawej dłoni widelec, na który nawijamy makaron, w lewej natomiast łyżkę, którą oddzielamy nawinięty makaron od reszty na talerzu.
Ziemniaków nie należy kroić. Rozdrabniamy je na talerzu używając do tego widelca.
Sosem polewamy jedynie mięso, a nie ziemniaki czy inne składniki drugiego dania obiadowego.
Nie używamy noża do zielonej sałaty podanej do obiadu. Należy ją rozdrabniać (rozrywać) tylko za pomocą widelca.
Gdy chleb jest dodatkiem (na przykład do zupy), jemy go odłamując, a nie odgryzając kolejne kawałki.
Cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki możemy wziąć do ręki i wycisnąć
z niej sok do spożywanego dania. Do cytryny podawanej w plasterkach używamy wyłącznie sztućców.
W dobrych restauracjach i na eleganckich przyjęciach możemy ułożeniem sztućców sygnalizować nasze życzenia, np. że jeszcze nie skończyliśmy lub prosimy o ponowne nałożenie. Później znajdują się ogólnie przyjęte ułożenia sztućców i ich znaczenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz