Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
50g żurawiny suszonej
1 opakowanie sera camembert
1 łyżeczka cukiru
100 ml czerwonego wina
1 żółtko
Żurawinę wrzucamy do ok. 100 ml wody. Dodajemy wino i cukier. Gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy z ognia i blendujemy na dżem (nie musi byc całkiem gładki!).Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (takie by spokojnie zmieściła się połówka sera). Ser kroimy na 4 części i układamy po 2 na cieście francuskim. Przykrywamy masą żurawinową i składamy boki do środka. Robimy " sakiewkę " (by nam się nie rozpadała można ją związac lub spiąc wykałaczką). Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, po czym układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 25 - 30 minut.
Zajadamy ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz