Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
pół kostki masła
2 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
15 kropli aromatu waniliowego
opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałów
Piekarnik nastawiamy na tempreaturę 160 stopni. Masło razem z połamaną czekoladą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy składniki połączą nam się w jednolitą masę, dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy z ognia.
Otrzymaną masę przelewamy do tortownicy lub (co preferuję) do formy do tart wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz