12/14/2012

Ulubione Brownie


Jeśli  nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta albo brak nam zdoloności kulinarnych albo chcemy mieć pewność, że ciasto będzie wszystkim smakowało, mimo małego nakładu pracy to brownie jest idealnym ciastem!

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady 
pół kostki masła 
2 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
15 kropli aromatu waniliowego
opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałów

Piekarnik nastawiamy na tempreaturę 160 stopni.  Masło razem z połamaną czekoladą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy składniki połączą nam się w jednolitą masę, dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy z ognia.

Mikserem w misce ucieramy 2 jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat i cały czas mieszając dodajemy delikatnie ostudzoną czekoladową masę. Na koniec przesiewamy partiami mąkę ciągle miksując. Jeżeli chcemy możemy dodać płatki migdałów czy wiórki kokosowe, ale moim zdaniem najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc nic więcej nie dodaję.
Otrzymaną masę przelewamy do tortownicy lub (co preferuję) do formy do tart wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.




 

Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...