11/28/2013

Risotto z kaszy pęczak


Wiemy, że pęczakiem możemy zastępować ryż. Zalewamy go bulionem i robimy alla risotto. Ja dziś pęczak daję zamiast makaronu. Na takie chłodne dni jak dziś, obiad idealnie pożywny i rozgrzewający.

Składniki (3-4 porcje):
1 szklanka pęczaku
5 ząbków czosnku
1 średni bakłażan
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szklanka bulionu warzywnego
łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta szafranu
6 łyżek oliwy
garść posiekanej pietruszki
sól, pieprz



Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy grubo pokrojone ząbki czosnku i bakłażana pokrojonego w kostkę. Kiedy czosnek zacznie brązowieć, zdejmujemy patelnię z ognia. Do czosnku i bakłażana dodajemy ugotowany pęczak, bulion, koncentrat i szafran. Gotujemy, do momentu aż pęczak wchłonie cały bulion. Wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku i tuż przed nałożeniem na talerz ogrzany do temperatury pokojowej jogurt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...