11/12/2013

Ciasteczka bananowe z wiórkami czekoladowymi

Ciasteczka te mają przyjemnie gęstą konsystencję i są bogate w błonnik. Najlepiej smakują rano, w zestawie z kawą. Mniam!

Składniki (na 30-35 ciasteczek):
225 g mąki pszennej
180 g masła
150 g cukru
1 duże jajko
1 duży, dojrzały banan
150 g płatków owsianych
100 g gorzkiej czekolady
60 g posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy cukier z masłem na kremową masę. Dodajemy jajko i aromat waniliowy, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojonego banana oraz mieszankę suchych składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane, posiekaną czekoladę i orzechy.

Na blachę wykładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając między porcjami około 5 cm odstępu. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż ciastka nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się twarde w dotyku. Aby równomiernie się zrumieniły, w połowie pieczenia zamieniamy miejscami blachy.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka na 2-3 minuty, aby przestygły na blasze oraz nieco stwardniały, a następnie przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2 komentarze:

  1. Ale świetne! Pyszne na pewno. Może mąka kukurydziana mogłaby je fajnie wzbogacić o dodatkową kruchość..? Fajne przepisy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A całkiem możliwe :) Następnym razem postaram się nie zapomnieć spróbować z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dzięki za pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...