To klasyczne danie z położonej w północno-wschodnich Włoszech Ligurii, kolebki pesto.
Składniki (4-6 porcji):
pesto:
2 żabki czosnku
1 łyżka orzechów pinii
1 duży pęczek świeżej bazylii
4 łyżki świeżego startego parmezanu
0,5 szklanki oliwy z oliwek
makaron:
500 g linguine
400 g cukini, drobno pokrojonej
2 łyżki śmietany 30%
garść orzechów pinii
0,5 szklanki startego sera pecorino
pesto: miksujemy razem czosnek, orzeszki pinii, bazylię i parmezan, tak aby składniki były grubo posiekane. Miksując na stałych obrotach, powoli dodajemy oliwy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
makaron: Przez 5 minut gotujemy linguine w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Dodajemy cukinię i gotujemy przez 5-7 minut, aby makaron nadal był tylko al dente. Starannie odcedzamy, zachowując 1-2 łyżki wody z gotowania.
Jeśli pesto jest bardzo gęste(lub jeśli przechowywaliśmy je w lodówce), dodajemy zachowaną z gotowania wodę w takiej ilości aby sos stał się płynny. Łyżką dodajemy pesto do makaronu, dodajemy ser pecorino i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy gorące, posypane orzechami pinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz