12/24/2012

Carpaccio z łososia z kozim serem i marynowaną papryką

Carpaccio z łososia z kozim serem to z jednej strony wykwintna przystawka serwowana na przyjęciach, jak i wspaniałe danie kolacyjne, którym można sprawić sobie przyjemność bez specjalnej okazji.                                                                                                                                          Składniki:

200 g świeżego łososia

50 g sera koziego 
4 papryczki marynowane
rukola
10 g migdałów w płatkach


sól, świeżo mielony pieprz 

marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek 
sok z cytryny 
cebula



Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy marynatę. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą smarujemy nią przy pomocy pędzla kuchennego dokładnie każdy kawałek łososia. Na wierzch układamy pokruszony kozi ser i pokrojone papryczki. Całość skrapiamy resztą marynaty, posypujemy listkami rukoli, migdałami i doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Delikatny łosoś najlepiej smakuje z małą ilością przypraw, dlatego postarajmy się nie przesadzić z solą i pieprzem.
Tak przygotowane carpaccio jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką i rukolą.

RADA: Mięso łososia musi być bardzo cienko pokrojone lub rozbite. Jego cienkie plasterki rozkładamy równomiernie na talerzu. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby podkreślić smak delikatnego mięsa i zatrzymać lekko różowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...