
Wyróżnić należy 2 główne typy: gotowa do jedzenia, suszona kiełbasa, którą można kroić w plasterki, oraz świeże kiełbaski, które trzeba ugotować przed jedzeniem. Można też kupić gatunki wędzone, i z dodatkiem wina lub czosnku. Wszystkie jednak wytwarzane są z mięsa wieprzowego i zawierają pimenton, czyli słodką wędzoną paprykę.
Jest wiele rodzajów chorizo, które różnią się między sobą stopniem zmielenia, wielkością, pikantnością, rasą świń, z których została wykonana, a także sposobem przygotowania i spożycia. Kilka najbardziej znanych to:
Chorizo Sarta - chorizo surowe, dojrzewające, o średnicy około 3-5cm. Jedzone jako wędlina na surowo, a także jako ważny składnik potraw, którym nadaje wyrazisty, lekko paprykowy smak i zapach.

Chorizo Iberico - chorizo suszone, przygotowywane wyłącznie z wieprzowiny pozyskanej ze świń rasy iberico -tym samym najbardziej luksusowy i najdroższy rodzaj chorizo. Jedzone najczęściej bez dodatków lub jako składnik tapas.
Chorizo Vela - bardzo popularny i przystępny cenowo rodzaj chorizo. Kiełbasa grubo mielona, szeroka w przekroju (ok. 10cm średnicy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz