2/28/2013

Czekoladowa tarta truflowa


Słowo ostrzeżenia zanim podam Wam przepis. Pieczcie tą tartę w obecności jakiś osób. W przeciwnym razie, jeśli spróbujecie tego ciasta to wszystko zjecie sami, nie zostawiając nikomu ani kawałka.

Składniki:

ciasto czekoladowe:
500 g mąki
150 g kakao w proszku
200 g minus 2 łyżki cukru pudru
160 g masła, pokrojonego w kostkę
2 jajka
(szczypta soli, jeśli używacie masła)

czekoladowe truflowe nadzienie:
300g dobrej jakości, gorzkiej czekolady, posiekanej
100g masła, pokrojonego w kostkę
2 duże jajka, lekko roztrzepane
100 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


ciasto: Mąkę, kakao, cukier, sól i masło umieszczamy w misce i miksujemy aż do uzyskania takiej konsystencji jak tarta bułka. Dodajemy jajka i miksujemy, dopóki nie uzyskamy jednolitej masy. Wykładamy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i delikatnie ugniatamy ciasto aż będzie gładkie. Formujemy gruby placek i przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki na 10 minut.

Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia. Lekko smarujemy boki  masłem. Proponuję użyć tortownicy z bokami, bo wtedy jest łatwiej i ładniej wygląda tarta przy podawaniu. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni do około 5 mm grubości. Umieszczamy je na w tortownicy tak, że boki sięgają 4 cm. Resztę ciasta zostawiamy w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 175 C.

Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia na który wysypujemy fasolę (aby ciasto nie urosło) i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy papier i fasolki i pieczemy ponownie 5 minut lub chwilę dłużej. Wyjmujemy, odstawiamy i studzimy

nadzienie: czekoladę i masło roztapiamy w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszając aż  masa będzie gładka, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy przez 5 minut.
Następnie mieszamy jajka, śmietanę, cukier, sól, i wanilię w misce. Dodajemy masło rozpuszczone z czekoladą i mieszamy całość trzepaczką.

Nadzienie wylewamy na ostudzone ciasto i uderzamy formą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza. Pieczemy 20 do 25 minut.

Zostawiamy tarta w tortownicy na około 2 godzin. Studzimy, odkryte, aż środek będzie ścięty, co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz tortownicy, posypujemy kakao i podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...