Słowo ostrzeżenia zanim podam Wam przepis. Pieczcie tą tartę w obecności jakiś osób. W przeciwnym razie, jeśli spróbujecie tego ciasta to wszystko zjecie sami, nie zostawiając nikomu ani kawałka.
Składniki:
ciasto czekoladowe:
500 g mąki
150 g kakao w proszku
200 g minus 2 łyżki cukru pudru
160 g masła, pokrojonego w kostkę
2 jajka
(szczypta soli, jeśli używacie masła)
czekoladowe truflowe nadzienie:
300g dobrej jakości, gorzkiej czekolady, posiekanej
100g masła, pokrojonego w kostkę
2 duże jajka, lekko roztrzepane
100 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia. Lekko smarujemy boki masłem. Proponuję użyć tortownicy z bokami, bo wtedy jest łatwiej i ładniej wygląda tarta przy podawaniu. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni do około 5 mm grubości. Umieszczamy je na w tortownicy tak, że boki sięgają 4 cm. Resztę ciasta zostawiamy w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 175 C.
Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia na który wysypujemy fasolę (aby ciasto nie urosło) i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy papier i fasolki i pieczemy ponownie 5 minut lub chwilę dłużej. Wyjmujemy, odstawiamy i studzimy
nadzienie: czekoladę i masło roztapiamy w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszając aż masa będzie gładka, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy przez 5 minut.
Następnie mieszamy jajka, śmietanę, cukier, sól, i wanilię w misce. Dodajemy masło rozpuszczone z czekoladą i mieszamy całość trzepaczką.
Nadzienie wylewamy na ostudzone ciasto i uderzamy formą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza. Pieczemy 20 do 25 minut.
Zostawiamy tarta w tortownicy na około 2 godzin. Studzimy, odkryte, aż środek będzie ścięty, co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz tortownicy, posypujemy kakao i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz