Składniki (dla 4 osób):
pieczywo:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży piekarskich
300 ml letniej wody
niepełna łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
masło czosnkowe:
1 kostka masła
3 ząbki czosnku
ewentualnie zioła
Drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier i jedną łyżkę mąki. Mieszamy.
W misce mieszamy mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolewamy do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i oliwę. Mieszamy wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto formujemy w kształt chlebka lub bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykrywamy go ściereczką na 20 minut i czekamy, aż ponownie urośnie. Chlebek spryskujemy odrobiną wody i nacieramy mąką. Pieczemy go w temperaturze 200C przez 50-60 minut.
Musimy odczekać, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie kroimy go na grube kromki. Podajemy do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym chlebkiem posmarowanym odrobiną masła czosnkowego: obrany czosnek , przeciskamy przez praskę i mieszamy razem z masłem, najlepiej blenderem, możemy dodać także zioła np. prowansalskie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz