2/08/2013

Pieczywo czosnkowe

Delikatny zapach czosnku i smakowity aromat ziół… Tak może pachnieć jedynie świeże pieczywko czosnkowe, które z łatwością przyrządzisz w domowym piekarniku. Chlebek doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak zupy, szaszłyki, czy warzywne sałatki. Stanowi również wspaniałą, ciepłą przekąskę.
Składniki (dla 4 osób): 
pieczywo:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży piekarskich
300 ml letniej wody
niepełna łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

masło czosnkowe:
1 kostka masła
3 ząbki czosnku
ewentualnie zioła


Drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier i jedną łyżkę mąki. Mieszamy.
W misce mieszamy mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolewamy do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i oliwę. Mieszamy wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto formujemy w kształt chlebka lub bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykrywamy go ściereczką na 20 minut i czekamy, aż ponownie urośnie. Chlebek spryskujemy odrobiną wody i nacieramy mąką. Pieczemy  go w temperaturze 200C przez 50-60 minut.

Musimy odczekać, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie kroimy go na grube kromki. Podajemy do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym chlebkiem posmarowanym odrobiną masła czosnkowego: obrany czosnek , przeciskamy przez praskę i mieszamy razem z masłem, najlepiej blenderem, możemy dodać także zioła np. prowansalskie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...