Dzisiaj znów mam coś dla dbających o linię, a także tych którzy uważają na to co jedzą. Szybkie a zarazem bardzo smaczne danie. Strasznie denerwują mnie osoby, które twierdzą, że zdrowe odżywianie zabiera nam sporo czasu i dlatego sięgają po tuczące i niezdrowe rzeczy. To tylko wymówka. Tak na prawdę gdy jesteśmy na zakupach to tylko od nas zależy czy zastanawiamy się nad tym co wkładamy do naszego koszyka. Tak samo jak to czy wybierzemy restautację serwującą hamburgery czy taką, która ma bardziej urozmaicone menu i komponuje swoje dania z warzyw, dobrej jakości mięs czy ryb. Lubicie azjatycką kuchnię? To idźcie do dobrej chińskiej czy koreańskiej restauracji zamiast jeść chińczyka na wynos. Nie możecie sobie pozwolić na cotygodniowe bywanie w restauracjach? W wolny wieczór weźcie dobrą książkę kucharską i stwórzcie coś sami. Na prawdę wszystko zależy od nas samych- to jak się czujemy i jak wyglądamy. Na prawdę zachęcam Was do rozsądnego wyboru jedzenia i próbowania nowych rzeczy. Jaka to radość gdy odkrywa się nowe smaki!
Dziś przygotowałam pierś z kurczaka faszerowaną papryką i selerem naciowym w ziołach.
Składniki (dla 1 osoby):
2 małe piersi z kurczaka
1/4 czerwonej papryki
1 gałązka selera naciowego
zioła prowansalskie
pieprz i sól
wykałaczki do zawinięcia
Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Umyte piersi z kurczaka rozbijamy na cieńsze filety. Solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, a seler w poprzek na 4 kawałki. Pamiętajcie, aby najpierw obciąć białe końcowki selera i wyjąć niesmaczne i twarde włókna. Układamy warzywa na środek filetów (ile zmieścimy), zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadły. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu z odrobiną wody (lub oliwy jeśli możecie osbie na to pozwolić), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Podajemy od razu. Dobrze smakuje z musztardą stołową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz