2/27/2013

Kurczak z parmezanem

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kurczaka w parmezanie, to ten przepis jest dla Ciebie idealny. Kurczak z parmezanem nadaje się na pyszny obiad, i wcale nie jest trudny do przygotowania. Jeśli nie nie słyszeliście nigdy o kurczaku z  parmezan,  to podpowiem Wam, że to po prostu jest to  panierowany kurczak w parmezanie, zapieczony i zwieńczony sosem sosem i serem mozzarella. Ten przepis nie wymaga dużo pracy. To danie jest zazwyczaj albo pieczone lub smażone na patelni, ale ja wolę połączenie obu. Panierowanego kurczaka najpierw rumienię na oleju, a następnie umieszczam w piekarniku, aby kurczak "doszedł".  Do tego przepisu możecie użyć gotowego sosu marinara lub zrobić własny, jeśli tylko macie na to ochotę i czas.. Kurczak z parmezanem najczęściej podaje się z linguini z dodatkowym sosem marinara.

Składniki (na 2 porcje):
2 piersi z kurczaka bez kości i bez skóry
¼ szklanki mąki
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonych pietruszka
¼ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki papryki
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
olej roślinny (do smażenia)
0,5 szklanki sosu marinara
0,5 szklanki tartego sera mozarella


Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W głębokim talerzu robimy panierkę, łącząc parmezan, bułkę tartą tymianek, natkę pietruszki, oregano i paprykę. Na innym talerzu wysypujemy mąkę i w jeszcze innym naczyniu  roztrzepujemy jajko. Piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy kurczaka w mące, następnie zanurzamy w jajku, a następnie w mieszaninie bułki tartej z parmezanem.

Rozgrzewamy, na średnim ogniu, olej w dużej patelni (olej powinien sięgać wysokości ok 1 cm). Na rozgrzany olej kładziemy kurczaka i smażymy, aż kurczak będzie rumiany z jednej strony, odwracamy i znów smażymy, aż zbrązowieje na drugiej stronie. Zdejmujemy kurczaka z patelni i umieszczamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.

Każdą pierś z kurczaka polewamy sosem marinara. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 C przez około 25 minut lub aż kurczak będzie gotowy. Na kilka minut przed końcem pieczenia, każdą pierś kurczaka posypujemy startym serem mozarella. Podajemy z makaronem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...