Składniki (na 2 porcje):
2 piersi z kurczaka bez kości i bez skóry
¼ szklanki mąki
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonych pietruszka
¼ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki papryki
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
olej roślinny (do smażenia)
0,5 szklanki sosu marinara
0,5 szklanki tartego sera mozarella
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W głębokim talerzu robimy panierkę, łącząc parmezan, bułkę tartą tymianek, natkę pietruszki, oregano i paprykę. Na innym talerzu wysypujemy mąkę i w jeszcze innym naczyniu roztrzepujemy jajko. Piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy kurczaka w mące, następnie zanurzamy w jajku, a następnie w mieszaninie bułki tartej z parmezanem.Rozgrzewamy, na średnim ogniu, olej w dużej patelni (olej powinien sięgać wysokości ok 1 cm). Na rozgrzany olej kładziemy kurczaka i smażymy, aż kurczak będzie rumiany z jednej strony, odwracamy i znów smażymy, aż zbrązowieje na drugiej stronie. Zdejmujemy kurczaka z patelni i umieszczamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
Każdą pierś z kurczaka polewamy sosem marinara. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 C przez około 25 minut lub aż kurczak będzie gotowy. Na kilka minut przed końcem pieczenia, każdą pierś kurczaka posypujemy startym serem mozarella. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz