2/02/2013

Coś na lekko: łosoś z kaparami

Dziś ekspresowe, zdrowe i dietetyczne, bo wysokobiałkowe danie. Podaję przepis tylko na łososia. Dodatki każdy może dobrać sobie według smaku.

Składniki (na 1 porcję):

filet z łososia ze skórą (ok. 250-300g)
rozmaryn
sól, pieprz
kapary


Rozgrzewamy suchą patelnię teflonową. Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy według uznania, ale tak by łosoś zachował swój naturalny smak. Kładziemy filet na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażymy dopóki skórka nie będzie złota. Przewracamy. Łosoś jest tłustą rybą i podczas takiego smażenia wytapia się naturalny tłuszcz  przez co ryba nie jest sucha, ale jednocześnie może mieć chrupiącą skórkę. Na tłuszcz na patelni kładziemy 1-2 gałązki rozmarynu i dalej smażymy na średnim ogniu, dopóki ryba nie będzie gotowa. Dekorujemy kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...