Dziś ekspresowe, zdrowe i dietetyczne, bo wysokobiałkowe danie. Podaję przepis tylko na łososia. Dodatki każdy może dobrać sobie według smaku.
Składniki (na 1 porcję):
filet z łososia ze skórą (ok. 250-300g)
rozmaryn
sól, pieprz
kapary
Rozgrzewamy suchą patelnię teflonową. Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy według uznania, ale tak by łosoś zachował swój naturalny smak. Kładziemy filet na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażymy dopóki skórka nie będzie złota. Przewracamy. Łosoś jest tłustą rybą i podczas takiego smażenia wytapia się naturalny tłuszcz przez co ryba nie jest sucha, ale jednocześnie może mieć chrupiącą skórkę. Na tłuszcz na patelni kładziemy 1-2 gałązki rozmarynu i dalej smażymy na średnim ogniu, dopóki ryba nie będzie gotowa. Dekorujemy kaparami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz