To jest mój ulubiony przepis na sos,kiedy muszę przygotować jakiś sos "na szybko". Ten jest idealny do przepisów na zapiekanki makaronowe, bakłażana czy
kurczaka w parmezanie, do pizzy, francuskiej bagietki lub kiedy potrzebujesz dipu do "paluszków" z cukinii/marchewki/selera czy pałeczek mozzarella lub tam gdzie potrzebny jest sos.
Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, rozgniecione
puszka przetartych pomidorów
1 mały liść laurowy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
W średniej wielkości garnku, rozgrzewamy, na średnim ogniu, oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i podsmażamy, aż uzyka złoty kolor, uważając aby go nie przypalić. Dodajemy rozdrobnione pomidory, sól, pieprz, oregano i liść laurowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień na niski. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 - 20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy świeżej bazylii. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz