2/15/2013

Pizza z jajkiem, ricottą i świeżymi ziołami

Pizza na śniadanie? Czemu nie! I nie chodzi nam wcale o dojadanie odgrzewanych resztek z wieczornej kolacji. Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie prawdziwej porannej uczty – gorącego, chrupiącego ciasto z dodatkiem sadzonych jajek, ricotty i świeżych ziół. Nie ma chyba bardziej pożywnej i zarazem smakowitej przekąski.

Składniki:

ciasto:

450 g mąki 
40 g drożdży
2 łyżki oleju
sól
woda

sos:

koncentrat pomidorowy
200 ml soku pomidorowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz

farsz:

2-3 duże jajka
ser ricotta
świeże zioła (bazylia, tymianek, kolendra)
parmezan


Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlewamy do mąki zmieszanej ze szczyptą soli. Dolewając trochę wody (około 3/4 szklanki), wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy (rozcieńczamy koncentrat sokiem z butelki, dodajemy zioła i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem).

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek, po czym układamy go w dużej natłuszczonej blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, następnie dodajaemy ricottę i posypujemy wszystko odrobiną parmezanu. Wstawiamy ciasto go gorącego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Pod koniec, gdy ser zacznie się już przypiekać, ostrożnie wbijamy na ciasto jajka i zapiekamy wszystko jeszcze ok. 5 minut aż białko się zetnie (żółtko ma być płynne). Po wyjęciu posypujemy gotową pizzę świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...