Składniki:
ciasto:
450 g mąki
40 g drożdży
2 łyżki oleju
sól
woda
sos:
koncentrat pomidorowy
200 ml soku pomidorowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz
farsz:
2-3 duże jajka
ser ricotta
świeże zioła (bazylia, tymianek, kolendra)
parmezan
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlewamy do mąki zmieszanej ze szczyptą soli. Dolewając trochę wody (około 3/4 szklanki), wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy (rozcieńczamy koncentrat sokiem z butelki, dodajemy zioła i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz