Składniki (4 porcje):
1 puszka fasolki szparagowej karczochów
1 opakowanie suszonych pomidorów w oleju
1/3 szklanki białego wytrawnego wina (np. Pinot Grigio)
6 garści liści rukoli
400 g makaronu pappardelle
sól, pieprz
Suszone pomidory i fasolkę odsączamy z zalewy, pozostawiając łyżeczkę zalewy z pomidorów. Kroimy karczochy i suszone pomidory na stosunkowo duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju z karczochów i suszonych pomidorów. Następnie podsmażamy na nich pokrojone składniki. Po 4 minutach dolewamy wino i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy rukolę i mieszamy do czasu, aż „zwiędnie” i zmięknie.
W tym czasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając na wszelki wypadek 1/3 szklanki wody z gotowania. Dodajemy do farszu ugotowany makaron, w razie potrzeby dolewamy też wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz