2/11/2013

Przewodnik smakosza: jak przyrządzić gorącą czekoladę?

Na początku ustalmy: jeśli ktoś myśli, że zalewając wodą brązowy proszek nazwany przez producenta ''gorącą czekoladą'' będzie pił prawdziwą gorącą czekoladę, jest w błędzie.

Czekoladzie w proszku mówię zdecydowane nie! Najlepsza będzie gorzka albo łączona w odpowiednich proporcjach z odrobiną smakowej. Uzyskamy wtedy smaczny, gęsty i zdrowy napój o niebiańskim smaku (smaczny trend: czekolada z półki ze zdrową żywnością).


Oto kilka wskazówek jak przyrządzić prawdziwie pyszną gorącą czekoladę.

Najważniejszą rzeczą jest wybór samej czekolady (czytaj: przewodnik smakosza: czekolada). Tutaj większość kulinarnych i żywieniowych ekspertów jest zgodna: powinna być to gorzka lub deserowa dobrej jakości (min. 70 proc. zawartości kakao). Taki napój ma wtedy bardziej intensywny aromat. Im mniejsza zawartość cukru w tabliczce, tym lepiej. Jeśli smak nie będzie nam odpowiadał, zawsze można ją samodzielnie dosłodzić.

Czekoladę należy rozpuścić w mleku (tym pełnotłustym). Polecane proporcje to 2:1. W niektórych przepisach rekomenduje się aby dodatkowo użyć jeszcze śmietany np. 18 procentowej. Zapewni ona aksamitną, delikatną konsystencję.

Jako dodatek smakowy polecamy cynamon, wanilię, chili, kardamon albo szczyptę soli (w przepisach poleca ją m.in. Jamie Olivier). Jeśli trochę poeksperymentujecie, na pewno znajdziecie ten właściwy aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...