Pochodzi z Hiszpanii i niektórych regionów Portugalii. Znana jest także jako Jamón Iberico. Nazwa Pata negra to po prostu ''czarne kopytko'' - od rasy czarnych świń, z których powstaje ta suszona wędlina.
Zwierzęta hoduje się głównie w hiszpańskich prowincjach: Salamanka, Ciudad Real, Caceres, Badajoz i Kordoba. Kiedy prosięta podrosną tuczy się je kukurydzą i jęczmieniem przez kilka tygodni. Następnie wypasają się na pastwiskach, gdzie rosną gaje dębowe. Żołędzie, które jedzą wpływają na smak i aromat mięsa, a wolny wybieg zapewnia spalanie masy tłuszczowej, kształtując pośladki.
Jednymi z najlepszych na świecie Pata negra są szynki pochodzące z miast Guiluelo i Jabugo.
Jak jeść Pata negra? Najlepiej w formie carpaccio z różnymi rodzajami tapas oraz dobrym, hiszpańskim winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz