2/11/2013

Colomba di pasqua - Gołębica wielkanocna

Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości.

Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego.

Obecnie dostępne są różne typy tego wielkanocnego przysmaku. Mogą być wzbogacone w krem, owinięte w różne dodatki lub posypane migdałami czy innymi bakaliami.

Trudność zrobienia ciasta tkwi w pracochłonności, jednak mimo to raz w życiu każdy powinien go spróbować. Ważne jest, żeby się nie spieszyć w przygotowywaniu ciasta i pozwolić aby dobrze wyrosło.


Składniki (na 12 porcji):

600 g mąki
300 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży (42 g)
50 g cukru
100 g miękkiego masła
1 jajko
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
40 g migdałów 
100 g moreli 
60 g rodzynek sułtańskich 
mąka do przygotowania
cukier puder do posypania
płatki migdałów do dekoracji
papier do pieczenia, folia aluminiowa

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostały cukier, masło, jajko, skórkę z cytryny, sól i mąkę wkładamy do miski. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę.

Migdały parzymy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Odsączamy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Morele również kroimy i razem z rodzynkami dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy. Ciasto formujemy z dodatkiem mąki, nadając mu owalny kształt. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z jednej strony formujemy głowę, z drugiej ogon. Nacinamy po bokach lub układamy płat ciasta w poprzek (to już kwestia naszej inwencji twórczej), tak aby powstały skrzydła. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną wody, obkładamy płatkami migdałów, które mają przypominać pióra.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, do zrumienionego wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...