Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego.
Obecnie dostępne są różne typy tego wielkanocnego przysmaku. Mogą być wzbogacone w krem, owinięte w różne dodatki lub posypane migdałami czy innymi bakaliami.
Trudność zrobienia ciasta tkwi w pracochłonności, jednak mimo to raz w życiu każdy powinien go spróbować. Ważne jest, żeby się nie spieszyć w przygotowywaniu ciasta i pozwolić aby dobrze wyrosło.
Składniki (na 12 porcji):
600 g mąki
600 g mąki
300 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży (42 g)
50 g cukru
100 g miękkiego masła
1 jajko
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
40 g migdałów
100 g moreli
60 g rodzynek sułtańskich
mąka do przygotowania
cukier puder do posypania
płatki migdałów do dekoracji
płatki migdałów do dekoracji
papier do pieczenia, folia aluminiowa
Migdały parzymy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Odsączamy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Morele również kroimy i razem z rodzynkami dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy. Ciasto formujemy z dodatkiem mąki, nadając mu owalny kształt. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z jednej strony formujemy głowę, z drugiej ogon. Nacinamy po bokach lub układamy płat ciasta w poprzek (to już kwestia naszej inwencji twórczej), tak aby powstały skrzydła. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną wody, obkładamy płatkami migdałów, które mają przypominać pióra.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, do zrumienionego wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz