2/04/2013

Cake pops

Do lata jeszcze trochę, więc lody na patyku mogą zaczekać. Nigdy nie jest jednak zbyt zimno (ani zbyt ciepło), by spróbować innych słodkości: ciasteczkowych lizaków czy inaczej – babeczek na patyku, znanych powszechnie jako cake pops. Ich apetyczny wygląd można dostosować do okazji: uroczystości dla dziecka czy pary młodej.

Cake pops robi się z upieczonego, skruszonego ciasta i kremu. Używa się do nich ciasta babkowego, drożdżowego, jogurtowego lub innego – o podobnej konsystencji, łatwego do skruszenia. Okruchy zlepia się kremowym serkiem mascarpone, później formuje w kulki i chłodzi. Po nabiciu na patyczki kulki są gotowe do dekoracji, np. lukrem lub polewą czekoladową i posypką.


Babeczki na patyku doskonale pasują na wszelkie, urządzane np. w ogrodzie, przyjęcia: komunie, wesela czy imieniny. Zamiast tradycyjnej patery na ciasto postawić można słodki stół, gdzie podstawą menu oprócz cake popsów są makaroniki i cupcake'i. Na urodziny kilkuletniego chłopca nadają się ciasteczka w kształcie piłki, dla dziewczynki może to być Hello Kitty czy inna bajkowa postać.

W dekorowaniu cake popsów ogranicza jedynie fantazja. Dzięki posypkom i barwnym polewom lukrowym można przygotować coś idealnego tak na Boże Narodzenie, walentynki, jak i początek lata. Cake pops rozgłos zyskały w 2008 roku, dzięki show Marthy Stewart  i autorce bloga Bakerella.com, który jest prawdopodobnie największą studnią inspiracji dla chcących przygotować cake pops samodzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...