2/26/2013

Pieczone buraki z bryndzą i miętą

 Składniki:
4 duże buraki
1 cebula szalotka
2 łyżeczki listków mięty
1 łyżka octu
2 łyżki oliwy
100 g sera bryndza
sól
pieprz



Buraki myjemy i gotujemy 10 minut w wodzie z octem. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy na grube plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą układamy połowę listków mięty i posiekaną cebulę. Na nie plastry buraków i znowu cebulę.  Posypujemy pozostałą częścią mięty. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwą i oprószamy połową sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 15 minut. Jeszcze gorące posypujemy resztą sera. Podajemy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...