Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Może niektórzy zdzwią się, że podaję przepis na sałatkę z łososiem jako coś dietetycznego. Mimo, że jedni twierdzą, że to droga i tłusta ryba nafaszerowana chemicznymi ulepszaczami oraz antybiotykami. Inni przekonują, że mięso łososia jest bardzo smaczne i bogate w korzystne dla naszego zdrowia składniki. Specjaliści są raczej zgodni: łososia zaliczamy do najzdrowszych gatunków ryb i cennym źródłem łatwo przywajalnego białka. I mimo, że nie da się jednak ukryć, że łosoś to ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Jest bogaty w długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. – Pamiętajmy, że wpływają one korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają dobry cholesterol HDL, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają antydepresyjnie i antynowotworowo, chronią wzrok.
Także jeśli dbamy o linię to absolutnie nie wykluczajmy z naszego jadłospisu łososia!
Składniki (na 1 porcję):
100g szpinaku
opakowanie (125 g) łososia wędzonego na gorąco
2 pomidory
1/3 ogórka
kapary
łagodna, zielona papryczka chill
ocet balsamiczny
Wszystkie składniki kroimy, łososia rozrywamy i całośc skrapiamy odrobiną octu balsamicznego. Przyprawiamy pieprzem i solą. Nic prostszego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz