2/23/2013

Coś lekkiego: Sałatka z wędzonym łososiem

Jak już kiedyś wspominałam, mam za sobą taki etap w życiu, w którym łososia mogłam jeśc na każdy posiłek w ciągu dnia. Na szczęscie nie znudził mi się na tyle, żebym nigdy po niego ponownie nie sięgnęła. Lubię usmażyć sobie jajecznicę z dodatkiem łososia, położyć plasterek na blinach czy dodać go do sałatki. Oczywiście mistrzem dla mnie jest łosoś w sushi, już nie wspominając o sytuacji gdy jest pieczony. Mniam...

Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Może niektórzy zdzwią się, że podaję przepis na sałatkę z łososiem jako coś dietetycznego. Mimo, że jedni twierdzą, że to droga i tłusta ryba nafaszerowana chemicznymi ulepszaczami oraz antybiotykami. Inni przekonują, że mięso łososia jest bardzo smaczne i bogate w korzystne dla naszego zdrowia składniki. Specjaliści są raczej zgodni: łososia zaliczamy do najzdrowszych gatunków ryb i cennym źródłem łatwo przywajalnego białka. I mimo, że nie da się jednak ukryć, że łosoś to ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Jest bogaty w długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. – Pamiętajmy, że wpływają one korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają dobry cholesterol HDL, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają antydepresyjnie i antynowotworowo, chronią wzrok.

Także jeśli dbamy o linię to absolutnie nie wykluczajmy z naszego jadłospisu łososia!


Składniki (na 1 porcję):

100g szpinaku
opakowanie (125 g) łososia wędzonego na gorąco 
2 pomidory
1/3 ogórka
kapary
łagodna, zielona papryczka chill
ocet balsamiczny

Wszystkie składniki kroimy, łososia rozrywamy i całośc skrapiamy odrobiną octu balsamicznego. Przyprawiamy pieprzem i solą. Nic prostszego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...