Sery są wyjątkowym jedzeniem. Posiadają bardzo długą historię i tradycję, a w ciągu ostatnich lat coraz więcej osób odkrywa je na nowo i zaczyna doceniać, jak wiele oferują.
ABERDEEN CROWDIE
Ser niedojrzewający, podobny do twarożku
wiejskiego. Produkowany w Anglii i Szkocji. Może zawierać nasiona kminku. Jest
jedynym serem o minimalnej obróbce cieplnej produkowanym na Wyspach
Brytyjskich. Smakowity z owsianymi herbatnikami.
ADELOST
Ser z przerostem pleśni produkowany w Szwecji z
krowiego mleka.
ALENTEJO
Ser wytwarzany zwykle z mleka owczego mieszanego
z kozim. Może zawierać dodatek mleka krowiego. Pochodzi z Portugalii.
Najbardziej słynny niemiecki ser twardy.
Wytwarzany z krowiego mleka. W zależności od czasu dojrzewania jego smak
zmienia się od łagodnego do wyrazistego. Nadaje się do tarcia, plasterkowania i
topienia.
ALSATIAN MUENSTER
Francuski ser, początkowo wytwarzany w
średniowieczu przez mnichów. Ma pikantny smak.
ALTENBURGER
Dojrzały ser niemiecki, półmiękki, wytwarzany z
mleka koziego.
AMERICAN
Bardzo łagodny topiony ser kremowy o barwie
żółtej. Stosowany do przygotowania kanapek i przekąsek. Spożywany z krakersami
i chlebem.
APPENZELLER
Ser szwajcarski, przed dojrzewaniem marynowany w
cydrze lub białym winie z przyprawami. Bardziej wilgotny i kremowy niż
Emmentaler, o bardziej wyrazistym, lecz delikatniejszym smaku niż Gruyer.
Wytwarzany od XI wieku przez mnichów. Ser szlachetny.
APPETITOST
ARAKADZ
Rosyjski ser produkowany z koziego mleka.
Półtwardy, o smaku orzechowym.
ARDENNES HERVE
Deserowy ser o aksamitnej strukturze pochodzący
z Belgii.
ASADERO
Meksykański ser w kształcie plecionki nazywany
Oaxaco. Łatwo się topi.
ASIAGO
Włoski ser o ostrym smaku, początkowo wytwarzany
z mleka owczego, obecnie z krowiego. Nazywany parmezanem dla ubogich. Jest
zwarty, lekko słony i dobry do przygotowania kanapek. Gdy dojrzewa, twardnieje
i doskonale się uciera na tarce. Amerykańska odmiana sera Asiago nie jest tak
dobra jak te wytwarzane we Włoszech.
AUVERGNE
Francuski ser z przerostem pleśni, wytwarzany z
krowiego mleka.
AZEITAO
Tłusty, miękki ser produkowany w Portugalii z
mleka owczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz