Trudno byłoby wyobrazić sobie warzywo cieszące się większą popularnością, niż ziemniaki. Nie ma co dziwić się takiemu stanowi rzeczy – przecież ziemniaki są tylko zdrowe i pożywne, ale także bardzo smaczne, przy czym ich walory mają to do siebie, że świetnie pasują do różnych potraw, dzięki czemu znalazły tak szerokie zastosowania. Ziemniaki są najpopularniejszym chyba dodatkiem do obiadów, jakie goszczą na naszych stołach – pod tym względem zdecydowanie wyprzedzają ryż oraz makaron, które w tych celach stosowane są nieco rzadziej.
Pochodzą z Ameryki Południowej – uprawiano je tam już kilka tysięcy lat temu. Do Europy przywędrowały dopiero w XVI wieku. Co ciekawe, najpierw hodowano je jako rośliny ozdobne, a bulwy uważano za niesmaczne i mało wartościowe.
Jest jednak przeciwnie – bulwy obfitują w witaminy (C, B, PP, K i H) oraz minerały – potas, fosfor, magnez, wapń. Mają sporo błonnika regulującego przemianę materii i obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływają też na drogi moczowe i zapobiegają nowotworom.
Jak kupić dobre ziemniaki?
Przede wszystkim bulwy nie mogą być uszkodzone lub nadgniłe, bo ziemniaki będą się szybko psuły. Skórka powinna być gładka, a miąższ o jednolitej barwie.
Wybieraj raczej jasne bulwy. Ciemna skórka może świadczyć o zbyt intensywnym nawożeniu. „Oczka” w skórce powinny być płytkie – większe spowodują nieuniknione straty podczas obierania.
Odrzucaj bulwy zazielenione – zbyt długo były wystawione na działanie światła. Zawierają dużo szkodliwej solaniny, która nie rozkłada się podczas gotowania i może spowodować zatrucia pokarmowe.
Jak je przyrządzać?
Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone. Starte ziemniaki stanowią bazę ciasta służącego do przyrządzenia rozmaitych klusek – pierogów, szarych klusek, kopytek czy pierożków. Aby wszystkie te potrawy, ale także wiele innych, przyrządzić, należy wiedzieć jak obierać ziemniaki. Każda gospodyni oraz szef kuchni na pewno umiejętność tę posiedli na samym początku swojej drogi, jednak nadal istnieje spora grupa osób, które nie do końca wiedzą jak obierać ziemniaki.
Warto nauczyć się tego chociażby przez wzgląd na to, ile potraw, których składnikiem są ziemniaki znajduje się codziennym jadłospisie przeciętnego mieszkańca naszego kraju. Okazuje się, że to jak obierać ziemniaki nie jest wcale tak trudne, jak sądzą niektórzy – wymaga jedynie częstych ćwiczeń, dzięki czemu umiejętności przyjdą same, z czasem. Korzyści z nauczenia się obierania ziemniaków będą zaś na tyle duże, że niewielki przecież trud poświęcony na opanowanie tej sztuki z całą pewnością się nam opłaci. Okaże się także, że obieranie ziemniaków wcale nie niczym trudnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz