2/17/2013

Jak szybko przygotować posiłek?


Mrożone mieszanki warzywne łatwo się przygotowuje i są one gotowe do podania tak samo szybko, jak dania gotowe. Jeżeli razem z warzywami ugotuje się na parze mrożoną rybę, to w ciągu kwadransa można przygotować smaczny, zdrowy posiłek o niskiej zawartości tłuszczu.
W miarę możliwości rybę lub mięso należy przyrządzać bez panierki i smażenia w głębokim tłuszczu.
Przygotowanie smacznych sałatek lub potraw z warzyw ułatwi uniwersalny rozdrabniacz.  W mgnieniu oka warzywa są pokrojone i można je podawać z dodatkiem sosu lub po krótkim gotowaniu na parze.
Sałatki lub gotowane warzywa należy jeść z dodatkiem produktów wysokobiałkowych, wtedy są bardziej sycące. Do przyrządzania szybkich dań przydatne są kraby, jajka na twardo, filet z indyka, tofu lub steki.

Makaron dobrze nadaje się do przechowywania i stanowi podstawę szybkich posiłków.  Na ugotowanie go al dente potrzebujemy 10 minut. Podawać można go z dodatkiem sosu pomidorowego z przecieru pomidorowego, który doprawiamy suszonymi lub świeżymi ziołami.  Najlepiej pasuje do tego sałata, którą można kupić już umytą, gotową do spożycia.  Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek oraz octu i otrzymujemy gotowy lekki posiłek zawierający wiele substancji odżywczych, sycący i zawierający niewiele kalorii.

Z mrożonych i świeżych warzyw można również szybko przygotować zupę lub danie jednogarnkowe, które także następnego dnia doskonale smakuje.  Jako bazę do zupy można użyć drobiową kostkę rosołową, do której dodajemy mieszankę warzywną. Jeżeli lubimy zupy kremowe, możemy zupę zmiksować. Pożywnymi dodatkami są pokrojony w kostkę filet z indyka, kraby lub filet rybny. Dodatki te nie wymagają długiego gotowania i zwiększają uczucie sytości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...