2/23/2013

Sosy do makaronów


Makarony lubią wszyscy, są tanie, smaczne i proste w przygotowaniu. Ale co zrobić, żeby nam się nie znudziły jeśli dodajemy do nich tylko klasyczny sos pomidorowy, a czasami dodatkowo mielone mięso? W nowej serii chcę opisać jak przygotować najpopularniejsze sosy do makaronów. Zapraszam!

Sos na dziś: brązowy sos maślany

Brązowy sos maślany to jeden z tych prostych przepisów, który powinien znać każdy, kto choć czasem zagląda w garnki. Jest naprawdę bardzo prosty, bo ma jeden kluczowy składnik - masło. Dodatkowo jest bardzo uniwersalny, bo choć ma tylko jeden główny składnik, będzie się dobrze komponował z setkami innych dodatkoów. No i co najważniejsze, prawie każdy ma w lodówce masło, więc prawie zawsze coś można zrobić.

Przygotowując brązowy sos maślany, rozpuszczamy masło na średniej patelni na dużym ogniu, a po kilku minutach,  kawałki masła zaczną brązowieć. Wtedy zmienia się smak masła, staje się bogaty i myślę, że trochę bardziej słony. Masło samo w sobie smakuje dobrze, ale potem dodając kilka innych składników, to może stać na prawdę wyśmienite.

Klucz do sukcesu:
Ludzie najczęsciej popełniają podstawowy błąd, przypalają masło. Zazwyczaj dzieje się tak dlatego, że patelnia była zbyt gorąca na początku. Dlatego warto podgrzewać patelnię na średnim ogniu, a nie tak jak niektórzy mają w zwyczaju od razu ogień na 4 fajerki :)

Ten sos pasuje do wszystkich makaronów, ale zwłaszcza, do nadziewanych makaronów, jak ravioli.

Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, aż będzie gorąca i dodajemy masło, ok. 4 łyżki na 10 - 15 Agnolotti powinno wystarczyć. Masło powinno natychmiast zacząć się topić i trochę pienić
Gdy woda wyparuje, masło zaczyna brązowieć, co zajmuje ok 2 - 3 minuty, więc po tym czasie zmniejszamy ogień na najmniejszy możliwy. Jeśli chcemy dodać inne składniki to to jest właściwy moment aby to zrobić. Masło powoli dostaje koloru brązowego w ciągu następnych kilku minut. Zachowajmy mały ogień, a jeśli kolor jest ciemnobrązowy, to zdejmijmy patelnię z ognia,aby nie spalić masła, które stałoby się po prostu niesmaczne. Jeżeli czujemydziwny zapach oznacza to, że masło prawdopodobnie się spaliło i powinniśmy zacząć od nowa. Jeśli masło jest rumiane, to dobry znak i w takim wypadku możemy iść dalej.Więc wrzucamy makaron bezpośrednio do sosu, ale równie dobrze możemy polać go sosem bezpośrednio na talerzu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...