2/18/2013
Deska serów
Deska serów wprawdzie nie musi być z drewna, ale to co i jak na niej położysz, podlega pewnym zasadom.
Po pierwsze, deska serów wcale nie musi być deską. Sery można podać równie dobrze na drewnie, co na stali nierdzewnej albo szkle. Ostatecznie, sprawdzi się również porcelanowy półmisek. Wybór serów w różnych kształtach i rozmiarach świetnie sprawdzi się jako przystawka, zamknięcie posiłku albo przekąska koktajlowa. Przygotowanie deski serów jest dziecinnie proste, warto jednak włożyć nieco wysiłku, by zachwycić zarówno podniebienia, jak i oczy swoich gości. Najważniejsze jest znalezienie dobrego sklepu oraz przemyślana kompozycja faktur, smaków i kolorów.
- Zaserwuj od trzech do pięciu gatunków sera. To trochę tak, jak z wąchaniem perfum w sklepie: przy czwartych już właściwie nie czujesz zapachu. Podobnie nie ma sensu obciążać podniebienia zgromadzonych nadmierną liczbą doznań smakowych.
- Pozostaje jeszcze przecież kwestia wyglądu i faktury. Na dobrze dobranej desce serów powinien się znaleźć zarówno ten miękki, jak i półtwardy oraz twardy. Wybierz też sery w różnych rozmiarach i kolorach. Dla większego urozmaicenia pokrój je w rozmaite kształty.
- Poszczególne gatunki możesz skomponować, kierując się kluczem tematycznym. Zbierz na przykład jedynie sery szwajcarskie albo te pochodzące wyłącznie z Francji. Innym pomysłem jest wybór różnych serów wyprodukowanych z konkretnego rodzaju mleka, powiedzmy: tylko sery owcze. Na "wyższym stopniu wtajemniczenia" możesz pokusić się o wybór serów w zależności od pory roku. Nie ma też nic złego w wyborze Twoich ulubionych gatunków, o ile pamiętasz o tym, by zachować pewną różnorodność.
- Smakowanie serów należy zacząć od tych miękkich i łagodnych, przechodząc kolejno do twardszych i bardziej wyrazistych w smaku. Przygotuj się odpowiednio i poinstruuj gości w tym temacie, opowiadając im co nieco o każdym próbowanym gatunku.
- Upewnij się, że pomiędzy poszczególnymi odmianami jest wystarczająco dużo miejsca, by nie zmieszały się ze sobą. Dotyczy to przede wszystkim serów bardzo miękkich. Te o mocnym, ostrym zapachu należy umieścić jak najdalej od gatunków najsubtelniejszych. Najmniejsze sery umieść na środku i otocz je tymi miękkimi. Odmiany najtwardsze powinny znajdować się przy brzegu deski serów, ponieważ najtrudniej się je kroi.
- Do każdego sera podaj osobny nóż, aby uniknąć przechodzenia smaków poszczególnych odmian. Sery miękkie można kroić i nakładać nożem do smarowania. Te twardsze wymagają oczywiście noża ostrzejszego.
- Sery należy serwować w temperaturze pokojowej. W tym celu, wyjmij sery z lodówki około godzinę przed podaniem. Najtwardsze okazy mogą potrzebować odrobinę więcej czasu. Aby nie wyschły, usuń opakowanie dopiero tuż przed poczęstunkiem. Nie odkrawaj natomiast skórek.
- Innym dodatkiem do deski serów są krakersy i pieczywo. Pamiętaj, że ich smak powinien być na tyle subtelny, by nie zaburzyć doznań płynących z kosztowania poszczególnych gatunków sera.
- Dobrym pomysłem jest też urozmaicenie - zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o kolor - w postaci orzechów i świeżych owoców. Do deski serów najlepiej pasują jabłka, gruszki, brzoskwinie i winogrona.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz