2/28/2013

Strogonow z kurczaka

Strogonow z kurczka jest cudowną wersją znanego klasycznego strogonowa z wołowiny. Czy z wołowiny czy kurczaka, szczerze mówiąc, to danie za każdym razem wszystkim smakuje. Wyobraź sobie - kawałki mięsa pokryte aromatycznym kremowym sosem na gorącym makaronie! Pycha.

Składniki (na 2 porcje):

300 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
200 g białych pieczarek, pokrojonych w kostkę
300 ml bulionu z kurczaka
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 liść laurowy
1,5 łyżki mąki
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
200 g śmietany lub creme fraiche
2 łyżki oliwy
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz


Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażamy kurczaka na złoto, ale niezbyt długo, aby mięso pozostało soczyste. Odstawiamy na bok. Na patelnię dodajemy pozostałą łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę z czosnkiem i grzybami, aż grzyby wypuszczą nadmiar wody. Zajmie to około 8 minut.

Kiedy pieczarki i cebula są już gotowe, wkładamy kawałki kurczaka z powrotem na patelnię. Dodajemy 1,5 łyżki mąki i mieszamy, aż kawałki kurczaka i piecarki będą całkowicie pokryte. Stopniowo dodajemy bulion z kurczaka, mieszając cały czas, aż utworzy się nam ładny sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liść laurowy i gotujemy całość przez 5 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.

Dodajemy śmietanę, lub jak ktoś woli creme fraiche, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem np. Linguini (ja użyłam czarnego dla kontrastu), posypane odrobiną żółtego sera. Makaron równie dobrze możemy zastąpić ryżem czy ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...