Składniki (na 48 minizapiekanek):
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
2 całe jajka + 2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
4 posiekane ząbki czosnku
2 drobno pokrojone szalotki
2 drobno starte, małe cukinie
kilka garści parmezanu
świeża, posiekana bazylia
oliwa z oliwek
sól, gałka muszkatołowa
sól, gałka muszkatołowa
Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy startą cukinię – trzymając ją na ogniu tak długo aż zmięknie. Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów-do każdego otworu wsypujemy odrobinę startego parmezanu, łyżeczkę usmażonych warzyw oraz świeżą bazylię. Następnie zalewamy odrobiną ciasta.
Minizapiekanki wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na około 10-15 minut. Po upieczeniu możemy oczywiście zjeść je od razu lub poczekać aż wystygną i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz