2/17/2013

Jak kupić ser?

Jak kupić ser? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Poznaj tajniki jego przechowywania.
Przeczytaj, co warto wiedzieć na temat kupowania sera oraz jego przechowywania i wykorzystania w kuchni.

1. Zanim kupisz - spróbuj. W dobrych sklepach sprzedawcy nigdy Ci nie odmówią, ale z przyjemnością polecą inne gatunki, zapytawszy po degustacji, jakie są Twoje wrażenia i oczekiwania.

2. Podczas kupowania sera, zwróć również uwagę na jego strukturę. Może ona bowiem uchylić rąbka tajemnicy smaku. Sery miękkie są zazwyczaj świeże i łagodne, podczas gdy twardsze gatunki charakteryzują się raczej smakiem słonym, ostrym, lekko orzechowym...

3. Weź też pod uwagę źródło, z którego pochodzi dany ser. Dowiedz się, czy wyprodukowano go z mleka krowiego, koziego, czy owczego. Ta informacja również może dać Ci wskazówkę odnośnie smaku.

4. Najlepiej przechowywać ser w szufladzie lodówki. Na pewno nie umieszczaj go na jej drzwiach, gdzie narażony jest na częste wahania temperatury. Wysoką jakość serów twardych zachowasz, owijając je woskowanym papierem, a następnie pakując do zamykanej plastikowej torebki.

5. Jeśli Twój twardy lub półtwardy ser pokrył się warstwą niebiesko-zielonkawego nalotu, odetnij tę jego część na grubość około pół do półtora centymetra. Resztę można bezpiecznie spożyć.

6. Ser nadaje się do jedzenia nawet wtedy, gdy wyschnie i nieco stwardnieje. Wystarczy go zetrzeć i wykorzystać do przyrządzenia dań, w których używa się na przykład tartego parmezanu.

7. Skoro o tym gatunku mowa, to wiedz, że nie trzeba pozbywać się jego skórki. Wrzuć ją do zupy albo potrawki, a nada tym tym potrawom charakterystyczny, wyrazisty smak. Po ugotowaniu możesz skórkę wyrzucić.

8. Miękkie sery najlepiej kroić specjalnym nożem żyłkowym lub - jeśli nie posiadasz takiego sprzętu - bezsmakową nitką dentystyczną.

9. Jeśli natomiast chcesz zetrzeć tego typu sery, włóż je na 10-15 minut przedtem do zamrażarki.

10. Aby uzyskać najciekawsze rezultaty, które możesz wykorzystać potem na przykład do garnirowania potraw, wypróbuj rozmaite techniki rozdrabniania sera. Użycie tarki z dużymi oczkami da inny efekt niż zastosowanie tej z małymi. Podobnie jak uruchomienie blendera na wysokich i niskich obrotach. Myśl kreatywnie i spróbuj wykorzystać tak nieoczywiste przedmioty jak na przykład skrobaczka do warzyw, masła i czekolady albo łyżka do wydrążania melona.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...