2/25/2013

Sos boloński

Są tysiące sposobów na makaron co daje nam możliwość wykazania się własną inwencją. Bierzemy tylko warzywa, łączymy je z jakimś makaronem, dodajemy trochę parmezanu, soli i pieprzu, i mamy pyszny posiłek. Ale ... na szczęście jest coś klasycznego. Sos bolognese jest tradycyjnym sosem mięsnym, a jednocześni istnieje tak wiele różnych wersji ilu kucharzy. . Ale tutaj jest dowolność przepisu, jeżeli nie macie czegoś, nie martwcie się... bądźcie kreatywny i poeksperymentujcie trochę. Mam nadzieję, że Wam się spodoba!

Sos na dziś: sos boloński

Składniki (na około 2 litry):
1 kg mielonej wołowiny
1 kg mielonej wieprzowiny
1/4 szklanki posiekanej pancetty (opcjonalnie)
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka drobno pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
3 - 4 ząbki czosnku rozdrobnione
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
lub
0,5 kg pomidorów
1/2 szklanki czerwonego wina
1/3 szklanki śmietany lub mleka
1/4 szklanki  parmezanu

Dwie rzeczy, pomocne w przygotowaniu sosu bolońskiego:

1) mięso - Użyjmy kilku różnych rodzajów mięsa. Mają inny smak i konsystencję i uczynią sos bardziej ciekawym.
2) czas - Daj sobie co najmniej 4 godziny, aby sos nabrał smaku ... jedzenie sosu następnego dnia jest jeszcze lepszd. Bogate sosy do makaronu często zajmują trochę czasu, ten nie jest wyjątkiem. Istnieje mnóstwo sosów do makaronów, które można zrobić w mniej niż 30 minut ... to nie jest jeden z nich.

Przygotowanie:
Podsmażamy marchew, seler, cebulę i czosnek na oliwie w garnku,  do momentu aż będą miękkie, a cebula przezroczysta. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy warzywa do miski i wkładamy mięso na gorącą patelni, nadal podsmażamy, aż to wszystko będzie rumiane, po czym odsączamy tłuszcz i doprawiamy solą i pieprzem.


Dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos mieszamy tak, że gotuje się na dnie naczynia, mieszamy przez 5 - 10 minut. Gdy sos będzie  miał ciemniejszy kolor, można wymieszać sos pomidorowy z mięsem i dalej gotować.Dodajemy czerwone wino i mieszamy do połączenia, i zmniejszamy ogień do odparowania.
Jeśli używamy pomidorów obranych (które wolę) miażdżymy je w rękach po czym dodajemy pomidory, oregano, tymianek. Do całości należy również dodać kilka kubków wody do rozcieńczenia sosu, do uzyskania konsystencji gęstej zupy.
Przykrywamy sos i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, mieszając co 30 - 45. Próbujemy i przyprawiamy według uznania. Czasem sos może być gorzki lub kwaśny, w razie potrzeby można dodać trochę cukru.

Po kolejnych 2 godzinach, dodajemy śmietanę i parmezan i mieszamy do połączenia. Nadal gotujemy bez przykrycia, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Jeszcze raz próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy. Sos możemy oczywiście zjeść z ulubionym makaronem, ale równie dobrze smakuje z pieczywem czosnkowym i fajną zieloną sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...