Sos na dziś: sos boloński
Składniki (na około 2 litry):
1 kg mielonej wołowiny
1 kg mielonej wieprzowiny
1/4 szklanki posiekanej pancetty (opcjonalnie)
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka drobno pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
3 - 4 ząbki czosnku rozdrobnione
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
lub
0,5 kg pomidorów
1/2 szklanki czerwonego wina
1/3 szklanki śmietany lub mleka
1/4 szklanki parmezanu
Dwie rzeczy, pomocne w przygotowaniu sosu bolońskiego:
1) mięso - Użyjmy kilku różnych rodzajów mięsa. Mają inny smak i konsystencję i uczynią sos bardziej ciekawym.
2) czas - Daj sobie co najmniej 4 godziny, aby sos nabrał smaku ... jedzenie sosu następnego dnia jest jeszcze lepszd. Bogate sosy do makaronu często zajmują trochę czasu, ten nie jest wyjątkiem. Istnieje mnóstwo sosów do makaronów, które można zrobić w mniej niż 30 minut ... to nie jest jeden z nich.
Przygotowanie:
Podsmażamy marchew, seler, cebulę i czosnek na oliwie w garnku, do momentu aż będą miękkie, a cebula przezroczysta. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy warzywa do miski i wkładamy mięso na gorącą patelni, nadal podsmażamy, aż to wszystko będzie rumiane, po czym odsączamy tłuszcz i doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli używamy pomidorów obranych (które wolę) miażdżymy je w rękach po czym dodajemy pomidory, oregano, tymianek. Do całości należy również dodać kilka kubków wody do rozcieńczenia sosu, do uzyskania konsystencji gęstej zupy.
Przykrywamy sos i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, mieszając co 30 - 45. Próbujemy i przyprawiamy według uznania. Czasem sos może być gorzki lub kwaśny, w razie potrzeby można dodać trochę cukru.
Po kolejnych 2 godzinach, dodajemy śmietanę i parmezan i mieszamy do połączenia. Nadal gotujemy bez przykrycia, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Jeszcze raz próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy. Sos możemy oczywiście zjeść z ulubionym makaronem, ale równie dobrze smakuje z pieczywem czosnkowym i fajną zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz