2/21/2013

Sajgonki na parze

Składniki:

1 por (biała część)
2 marchewki
5 łyżek kiełków fasoli mung
300 g smażonego lub surowego mięsa (dowolnego)
ok. 15 arkuszy papieru ryżowego
cienki makaron ryżowy

do podania: 

sos sojowy, sos chili


Mięso przyprawiamy (solą i pieprzem, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym albo w inny ulubiony sposób), krótko obsmażamy, kroimy w paseczki. Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroimy w zapałkę, pora siekamy w drobne krążki.

Każdy arkusz papieru zamaczamy krótko w letniej wodzie, płasko rozkładamy. Na jego środek nakładamy składniki nadzienia, zawijamy. Gotujemy ok. 14 minut na parze, podajemy z jasnym sosem sojowym lub słodkim chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...