Składniki:
2 cukinie
3 łyżki masła
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
sól
3 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
1,5 łyżki posiekanych + kilka listków do dekoracji listków mięty
5 plastrów wedzonego łososia
folia aluminiowa
Cukinie obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na maśle do miękkości. Miksujemy z winem oraz przyprawami i podgrzewamy (nie gotujemy) na małym ogniu, mieszając. Gdy masa będzie gorąca, powoli dodajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami i . Mieszamy, najlepiej małą trzepaczką, aż masa stanie się jednolita. Plastry łososia układamy w kubkach, wyłożonych wcześniej aluminiową folią, nakładamy cukiniową masę, przykrywamy łososiem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin Podajemy z krakersami, tostami lub pumperniklem, plasterkami pomidorów, sezonową sałatką, serem camembert lub brie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz