Coś równie słodkiego, ale bardziej zdrowego niż cukierki i czekoladki? Dziś rano w sklepie rzuciły mi się w oczy suszone daktyle i pomyślałam, że albo dawno ich nie jadłam albo w ogóle nigdy nie próbowałam. Więc oczywiście musiałam je kupić.
Od dziś to mój ulubiony suszony owoc! Przekonajcie się sami jakie fantastyczne ma właściwości:
Daktyle to coś co poza walorami smakowymi, skrywa w sobie również mnóstwo witamin i właściwości leczniczych. Są to owalne pestkowce, o długości ok. 5 cm, jasnym i twardym miąższu i skórce przybierającej kolory od złotożółtej po brązowo-czerwoną. Najczęściej spotykane w formie suszonej.
Daktyle to przekąska zdrowa, smaczna i bardzo słodka. Poszukując alternatywy dla cukierków i czekoladek, warto pomyśleć właśnie o tym owocu.
Podstawową zaletą daktyli jest fakt, że są bogatym źródłem witamin A, C, E i niektórych witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Zawierają również potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Daktyle chronią również przed miażdżycą, uniemożliwiając odkładanie się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Daktyle mają większą wartość energetyczną niż mięso wołowe, kurczak czy chleb, są więc dobrym źródłem energii dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Ich spożycie powoduje uzupełnienie niedoboru glikogenu, a zawarty w nich potas sprawia, że zalecane są również po treningach.
Daktyle to smakołyk, który zawsze warto mieć w domu. Świetnie sprawdza się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. A co najważniejsze, zasmakują w nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. Tak więc, zamiast tuczyć dzieci pustymi kaloriami, lepiej wybrać smakołyk pełen witamin i wartości odżywczych. To szczególnie ważne, zwłaszcza w przypadku dzieci z alergią pokarmową. Daktyle to doskonały zamiennik dla niedopuszczalnych w ich diecie ciasteczek, cukierków i lizaków. Warto zaznaczyć, iż przy wybieraniu suszonych daktyli należy sprawdzić, czy były suszone naturalnie, na słońcu i czy nie zawierają konserwantów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz