2/19/2013

Batoniki żurawinowo-owsiane

Te żurawinowo-owsiane batoniki charakteryzują się zaskakująco miłą równowagi smak: nie za słodkie i nie za kwaśne. Koniecznie zetrzyjcie skórkę z pomarańczy przed wyciśnięciem soku.

Składniki:
lukier:
1 szklanki mąki 
1 szklanka błyskawicznych płatków owisianych
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
6 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki soku pomarańczowego

nadzienie:
1 1/3 szklanki suszonych żurawin
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 duże jajko


Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Łączymy mąkę i kolejne 5 składników (łącznie z cynamonem) w średniej misce, dobrze mieszając. Masło i sok mieszamy z  mąką, mieszając, do uzyskania wilgotnej masy (mieszanina będzie krucha). Przygotowujemy 0,5 szklanki płatków błyskawicznie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostałą część płatków owsianych wysypujemy na dnie formy do pieczenia posmarowanej masłem.

Aby przygotować nadzienie, łączymy żurawinę, śmietanę, cukier i pozostałe składniki w naczyniu, dobrze mieszając. Mieszaninę z żurawiną roprowadzamy na przygotowanej "skorupie" z płatków owsianych. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż krawędzie ciasta będą złote.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

RADA: Suszoną żurawinę możemy zastąpić suszonymi wiśniami, a skórkę pomarańczową - skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...