Składniki:
lukier:
1 szklanki mąki
1 szklanka błyskawicznych płatków owisianych
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
6 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki soku pomarańczowego
nadzienie:
1 1/3 szklanki suszonych żurawin
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 duże jajko
Aby przygotować nadzienie, łączymy żurawinę, śmietanę, cukier i pozostałe składniki w naczyniu, dobrze mieszając. Mieszaninę z żurawiną roprowadzamy na przygotowanej "skorupie" z płatków owsianych. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż krawędzie ciasta będą złote. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
RADA: Suszoną żurawinę możemy zastąpić suszonymi wiśniami, a skórkę pomarańczową - skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz