2/01/2013

Blondie


Słyszeliście o kiedyś o cieście blondie? Nie? Nie martwice się, bo ja natknęłam się przypadkiem na podobny przepis dopiero w zeszłym tygodniu. W zasadzie wszystkie kroki w jego zrobieniu są takie same jak w przypadku oryginalnego brownie, ale tym razem nie rozpuściłam czekolady w maśle. Jedyna czekolada jaka się znajduje w tym cieście to delikatne wiórki na jego wierzchu. Za to w środku znajdziemy chrupiące płatki migdałów. Mniam!

Składniki (na ciasto o średnicy 21 cm):
pół kostki masła (ok. 125g)
80g cukru
2 jajka
łyżeczka cukru wanilinowego
100 g mąki
kilka kropli aromatu waniliowego
kostka czekolady
4 łyżki płatków z migdałów


Nagrzewamy piekarnik na 200C. W rondelku rozpuszczamy masło. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, aromat i cukier wanilinowy. Całość miksujemy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy je do masy z  jajkami i znowu miksujemy na jednolitą masę po czym przesiewamy mąkę i na koniec dodajemy płatki migdałowe i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto ekspresowe. Masę wylewamy do natłuszczonej formy do tart,  na tarce z grubymi oczkami ścieramy kostkę czekolady i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 min aż wierzch się zarumieni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...