2/12/2013

Pappardelle z suszonymi pomidorami, fasolką i rukolą

Jeżeli nie lubicie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a do tego nie przepadacie za kulinarną nudą, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Pappardelle z pomidorami, fasolką i rukolą jest bowiem daniem, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Mniam!

Składniki (4 porcje):

1 puszka fasolki szparagowej karczochów 
1 opakowanie suszonych pomidorów w oleju
1/3 szklanki białego wytrawnego wina (np. Pinot Grigio)
6 garści liści rukoli
400 g makaronu pappardelle
sól, pieprz


Suszone pomidory i fasolkę odsączamy z zalewy, pozostawiając łyżeczkę zalewy z pomidorów.  Kroimy karczochy i suszone pomidory na stosunkowo duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju z karczochów i suszonych pomidorów. Następnie podsmażamy na nich pokrojone składniki. Po 4 minutach dolewamy wino i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy rukolę i mieszamy do czasu, aż „zwiędnie” i zmięknie.

W tym czasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając na wszelki wypadek 1/3 szklanki wody z gotowania. Dodajemy do farszu ugotowany makaron, w razie potrzeby dolewamy też wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...