Jeśli dotychczas nie zakochaliście się w gnocchi, tym typowym włoskim daniu to wypróbowaniu tego przepisu z pewnością Wasze serce będzie należeć do tych pulchnych małych klusek, które rozpływają się w ustach. Mniam! Tradycyjne gnocchi są zaskakująco proste do wykonania.
Składniki:
4 szklanki ugotowanego ziemniaka lub batata
8 szklanek mąki
2 jajka
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Pieczemy ziemniaki w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, aż będą całkowicie ugotowane. Usuwamy skórki i je wyrzucamy. Umieszczamy ugotowane ziemniaki do miksera i miksujemy aż będzie gładkie. Dodajemy masło, sól i pieprz do smaku. Dodajemy jajka i mieszamy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
Dodajemy mąkę po jednej szklance w jednym momencie, ugniatając ciasto na gnocchi. Kiedy ciasto wygląda niemal jak chleb o ciastowatej fakturze, znaczy to, że jest już gotowe do użycia. Jeśli jest lepkie, trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Dodajemy ją powoli.
Posypujemy mąką na czystym blacie i kładziemy na nim ciasto. Formujemy ciasto na kształt na bochenka chleba. Kroimy "chleb" na kawałki około 3 cm x 1,5.
Używając czystej, wilgotnej ścierki, wycieramy część blatu gdzie będzie można rozciągnąć ciasto na długie wałki- w przybliżeniu szerokości palca. Lekko wilgotny blat jest to najlepsze miejsce, na ciasto na gnocchi.
Po rozwinięciu każdego sznura, posypujemy mąką i odstawiamy. Posypywanie wałków gnocchi mąką jest ważne, ponieważ bez mąki mogą zacząć się pocić i sklejać razem. Każdy sznur tniemy na kawałki około 1 cm szerokości. Tak jak w przypadku wałków, gnocchi posypujemy mąką cały czas.
Teraz jesteśmy gotowi do kształtowania gnocchi za pomocą widelca. To może być najtrudniejszym elementem procesu, może zająć kilka prób, aby uzyskać prawidłowe kształtowanie. Umieszczamy widelec na gnocchi. Delikatnie pchamy do przodu. W ten sposób, otrzymamy kształt zakrzywiony, jak również małe grzbiety.
Jeśli chcemy jeść gnocchi natychmiast, to zagotowujemy garnek wody z niewielką ilością oleju.
Po zagotowaniu wody, umieszczamy gnocchi w garnku i gotujemy przez około 5 minut, aż gnocchi wypłyną na wierzch. Odcedzamy gnocchi i podajemy z każdym pysznym sosem według uznania. (Jeśli wolisz, zjeść gnocchi później to umieścić gnocchi na płaskiej tacy w zamrażalniku. Po zamrożeniu można przenieść gnocchi do worków plastikowych typu ziplock.)
Te kluski są tak miękkie i aromatyczne, smakują świetnie z niemal każdym sosem. Lekki sos pomidorowy z kulkami świeżej mozzarellą i bazylią jest zawsze hitem. Lub jeśli chcemy przygotować bardziej wyrafinowane danie, przygotujmy sos śmietanowy z niewielką ilością masła, śmietany i z parmezanem. Cokolwiek wybierzesz, rodzina i goście z pewnością będzie zachwycona domowym gnocchi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz