Postanowiłam zmodyfikować jakoś moje ulubione brownie i dodałam jeden z moich ulubionych składników-świeżo starte wiórki z kokosa! Oczywiście można je swobodnie zastąpić tymi klasycznym wiórkami, które kupujemy w sklepie. Dodatkowo zredukowałam ilość czekolady o połowę, czyli zamiast całej tabliczki (100g) użyłam tylko 50g. W zwykłym brownie jajka uciera się razem z cukrem, ale ja spróbowałam czegoś innego i ubiłam białka, przez co ciasto jest delikatnie puszyste. Moi domowi smakosze stwierdzili, że to fajna alternatywa dla klasycznego brownie. Oczywiście Wy możecie pójść krok dalej i dodawać różne składniki. Bawmy się w kuchni!
Składniki (na ciasto o średnicy 21 cm):
pół tabliczki gorzkiej czekolady
125g masła
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 kropli aromatu śmietankowego
100g mąki
60g cukru
W osobnym naczyniu ubijamy 2 białka z szczyptą soli na sztywną masę, którą następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę natłuszczamy i przelewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Aby sprawdzić czy ciasto już jest gotowe - wkładamy do niego wykałaczkę. Powinna być sucha. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz