Składniki:
2 niepełne szklanki mąki tortowej
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki grubej soli morskiej
2,5 kostki niesolonego masła
1 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
1 szklanka + 2 łyżki białego cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 tabliczek gorzkiej czekolady
sól morska
Przy użyciu miksera ucieramy masło i oba rodzaje cukru przez około 5 minut. Dodajemy jajka i aromat i znów całość dobrze mieszamy. Dodajemy suche składniki partiami i mieszamy do pełnego połączenia, od 10 do 20 sekund. Dodajemy ciemnej czekolady i mieszamy do włączenia w całą masę, starając się aby za bardzo nie połamać kawałków czekolady
Przenosimy ciasto do innej miski i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 24 godziny przed pieczeniem.
Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, to włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 170 C. Ciastka będziemy piec na drugim poziomie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Z ciasta formujemy ciastka, (z tej ilości składników powinno nam wyjść jakieś 8 do 10 blach) nabierając na każde ciastko po 2 łyżki stołowe ciasta i wykładając je na blasze do pieczenia. Pamiętajmy, aby pozostawić co najmniej po 2 cm odstępu między ciasteczkami. Na koniec posypujemy wierzch ciastek delikatnie solą morską i pieczemy na złoty kolor, przez około 13-15 minut.
Po wyjęciu blachy z piekarnika umieszczamy papier do pieczenia z ciastkami na kratce do studzenia na 5 minut, a następnie przenosimy, tak aby ciasteczka jak najszybciej ostygły. Wszystkie czynności powtarzamy z resztą partii naszych ciasteczek. Jeśli pieczemy kilka partii, pamiętajmy, aby zimne ciasto umieszczać na chłodnej blasze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz